Alles anders

01-02-2021

 


Alles Anders

Vorig jaar maart veranderde alles
en ik begon daar gedichten over te schrijven.

Schrijven, schrijven, schrijven.
Ontwerpen, herschrijven, uitgeven.

Lees hier meer over het proces! 🙂

Het schrijven

Op 4 maart 2020 werd ik 18 jaar. Volwassen. Een mooi begin voor mijn gedichtenbundel. Al snel veranderde dit jaar in een jaar dat we niet snel zouden vergeten. Ik herinner me nog de ochtend van 14 maart. Mark Rutte had net besproken dat verjaardagsfeesten en andere bijeenkomsten echt niet door mochten gaan. Daar ging mijn achttiende verjaardag, die ik precies op 14 maart gepland had staan. “Dan kunnen we je verjaardag een keertje in de warme zon vieren, met een lekkere bbq!”, waren de troostende woorden van mijn vrienden.

Hier bleef het niet bij. Op 16 maart ging mijn schoolexamenweek niet door en op 19 maart werd mijn oma plotseling heel erg ziek. Voor we het wisten zaten we in een lockdown, die mijn oma niet meer heeft meegemaakt.

Mijn emoties gingen alle kanten op: blijdschap dat de zomervakantie toch nog door mocht gaan en eenzaamheid doordat ik mijn nieuwe klasgenoten nog steeds niet heb gezien. Al deze gebeurtenissen, en nog veel meer – #BLM, Beiroet, Kerst -, komen terug in mijn gedichtenbundel Alles Anders. 

Het ontwerpen

Inmiddels was het augustus en wist ik zeker dat ik mijn boek uit wilde geven. Aangezien ik het graag in eigen beheer wilde laten drukken om de prijs niet overdreven hoog te maken, moest ik alles zelf ontwerpen. Niet alleen de cover, maar ook de copyright pagina aan de binnenkant en dingen zoals de paginanummers. Eén van mijn gedichten eindigt op “maar zelfs in de duisternis brandt licht”. Daarom vond ik het een mooi idee om mijn gedichtenbundel Licht in de duisternis te laten heten. Ik was hier alleen niet van overtuigd, omdat het daarmee niet af te leiden was naar het jaar 2020. Omdat de titel van mijn boek wel de inhoud moet weer gaan geven ben ik uiteindelijk voor de titel Alles Anders gegaan. 
Ook het ontwerp van de cover werd beetje bij beetje ontwikkeld. Ik heb de cover gemaakt met behulp van de site www.canva.com. Eerst leek het me mooi om lichtjes aan de voorkant te doen, maar omdat mijn titel was veranderd paste dit niet helemaal meer. Ik wilde het ook iets persoonlijker maken. Op 10 december had ik een fotoshoot met fotograaf Koen Lang. Hij schoot zwart/wit beelden van me en er zat er eentje tussen waarvan ik vond dat het precies mijn emoties van dat jaar weergaf. Om mijn cover persoonlijk te maken werd het deze foto.

Het uitgeven

Proefdruk

Waarschijnlijk het onderdeel waar ik het langst mee bezig ben geweest: het uitgeven. Zoals eerder gezegd wilde ik dit dus in eigen beheer doen. Dat betekent ook dat je alles helemaal zelf moet regelen. Van het ontwerpen van de inhoud en uiterlijk van je boek, tot aan het inschrijven bij de Wet van de Vaste Boekenprijs.
Ook moet je rekening houden met mogelijke uitgaven. De meeste kosten die ik gemaakt heb, waren voor het ISBN, maar ook bijvoorbeeld aan tasjes en stickers voor het versturen van het boek.

Nadat de eerste versie – eindelijk – af was, kon ik het boekje laten drukken. Ik wilde eerst een proefdruk bestellen, zodat ik zeker wist dat alles goed zou overkomen. Dit heb ik gedaan bij drukkerij Lulu in Californië. Na twee weken afwachten kwam het boekje binnen. Het was zo leuk om mijn eigen boekje gewoon vast te kunnen houden! Heel bijzonder. Na wat kleine aanpassingen was mijn boekje echt helemaal ready. Ik had flyers uitgedeeld in de wijk en research gedaan bij vrienden. Uiteindelijk heb ik een inschatting kunnen maken van het aantal exemplaren dat ik moest bestellen.

Alles Anders

En dan – bijna een jaar verder – is ie eindelijk klaar! Mijn gedichtenbundel is vanaf nu te verkrijgen via mijn webshop. En één van de leukste onderdelen moest nog beginnen. Alle boekjes heb ik verspreid over superschattige cadeau-tasjes en voor iedereen zit er een persoonlijke boodschap bij en mijn zelfontworpen visitekaartje. 1 februari ben ik op de fiets heel Utrecht doorgegaan om de boekjes langs te brengen en 2 februari ben ik met de trein door een deel van Nederland gereisd. De rest heb ik op de post gedaan.

Scoor nu ook jouw
2020 related gedichtenbundel! 🙂

Liefs, Louana